Nebezpečné propojení cyklostezky kolem Ostravice přes ulici Mostní

06.09.2013 23:45

Nebezpečné propojení cyklostezky kolem Ostravice přes ulici Mostní 

 

Cyklostezka kolem Ostravice je velice vyhledávaným místem pro aktivní odpočinek. Nové prodloužené úseky ve směru na Beskydy lákají čím dál více občanů z Ostravy a jeho okolí. Hlavně v období slunečného počasí se na cyklostezce tlačí dohromady cyklistů s In-Line bruslaři, pěšími a pejsky se svými pány.  Po dokončení celé trasy spojující centrum Ostravy s Ostravicí se očekává ještě větší nárůst Ostravanů a nejen jich.

Toto vyhledávané místo sportovců všech úrovní a věkových kategorií křižuje neméně vytížená komunikace, ulice Mostní, která směřuje z Hrabové ke křižovatce u benzínové pumpy Shell. Samotné křížení tří ulic, Mostní, Frýdecké a Buničité je v období dopravní špičky místem častých kritických situací.

Po ulici Mostní denně projede několik tisíc osobních a nákladních automobilů. Celá situace se stává velice nepřehlednou právě v období slunečného počasí, kdy se kolony aut křižují s davy pohybuchtivých  sporťáků. Situace je o to vážnější, že samotné křížení není označeno žádným vodorovným dopravním značením a koncové úseky cyklostezky nejsou před touto komunikací bezpečně ukončeny. Je jen otázkou, kdy nějaké dítě neubrzdí své kolo, případně nezastaví včas na svých kolečkových bruslích, a spadne pod kola aut nervózních řidičů, kteří musí každý den stát kolony na již zmiňovaném křížení tří ulic.

„ Musí se nejdříve stát tragická nehoda, aby se začalo hledat řešení? “

Vždyť by stačilo na obou stranách nainstalovat dvojité vodorovné zábradlí tak, aby nutilo cyklisty slézt ze svého kola a tuto komunikaci přejít bezpečnou chůzí a In-Line bruslař by se při selhání svého brzdění zachytil o toto zábradlí a nespadl přímo do vozovky.

V současné době probíhá rekonstrukce tohoto nebezpečného místa na obou stranách přerušené cyklostezky. Doufáme, že součásti tohoto projektu bude také realizace bezpečného zakončení cyklostezky před nájezdem na ulici Mostní.

Ludvík Kraus

PRO Vratimov, o.s.