Potřebuje Vratimov městskou policii ?

06.09.2013 23:33

Potřebuje Vratimov městskou policii ? 

Ve Vratimovských novinách z 1. dubna 2013 se paní Hrudová, starostka Vratimova, obrací na spoluobčany s žádostí o pomoc při zajištění bezpečnosti dětí před školami a slibuje za to malý přivýdělek.

Ve stejném článku paní starostka kritizuje nezodpovědné řidiče za překračování povolené rychlosti v obci a očekává pomoc od Policie ČR, která má služebnu v centru našeho města, v podobě častějších kontrol dodržování dopravních předpisů, a to zejména předepsané rychlosti.

Určitě bychom našli další příklady, kdy je na území našeho města potřeba zajistit pořádek, ochranu osob a majetku, nebo jen zakročit proti bezohlednosti. Policie ČR má ale evidentně jiné úkoly a není podřízena vedení města. To se už potvrdilo i v minulosti, kdy státní policisté vůbec nezasáhli v případech rušení nočního klidu a veřejného pořádku přesto, že o to byli našimi občany požádáni, protože v té době plnili úkoly související s jejich hlavní činností a ještě mimo město.

Řešením by bylo vybudování městské policie, která by se soustavně a cíleně věnovala našemu městu. V mnoha městech a obcích, i mnohem menších než je Vratimov, už městskou nebo obecní policii zřídili a zdá se, že to bylo správné rozhodnutí.

Ano, naše město by muselo najít peníze ve svém rozpočtu. Proč to ale nezkusit? Tady jsou dva příklady, že je to možné. Budišov nad Budišovkou se 3tis obyvateli a s celkovými ročními výdaji města 41mil korun má městskou policii se čtyřmi strážníky za roční náklady 1,7mil korun. Naše sousední město Šenov s 6tis obyvateli a s celkovými ročními výdaji města 69mil korun má městskou policii za roční náklady 2.8mil korun.

Jaký je váš názor na zřízení Městské policie Vratimov, města s 6,9tis obyvateli a ročními výdaji města 122mil korun?

 

Petr Parwa

PRO Vratimov, o.s.