Stará Lípa ve Vratimově a její osud

20.10.2013 21:54

 Stará Lípa ve Vratimově a její osud.

 

Starý strom má v sobě určitou sílu, roste po dlouhá desetiletí, sleduje historický tok společnosti. Takové stromy se stávají poutními místy, státem chráněnými stromy, dostávají se do znaků měst a podobně. Obce si takovýchto stromů váží a snaží se je chránit.

Vratimov měl také takový strom, vzrostlou lípu na ulici Na Podlesí. Podle průměru kmene kolem 1,5 metru se dá odhadovat, že lípa byla více jak 100 let stará.

K této lípě se vázala historka z předválečného období. Tehdy jel koňský povoz se dřevem, povoz se převrátil a vozka se rychle schoval za tuto lípu. Lípa mu tak zachránila život. Na památku, od té doby visela na lípě malá dřevěná kaplička s Panenkou Marií. Pro místní obyvatelé se lípa stala jakýmsi „posvátným“ místem.

Podle jiných informací byla tato lípa zakreslena ve vojenských mapách jako orientační místo.

Je až smutné, jak dlouho strom roste, aby dosáhnul podobných rozměrů, a jak rychle ho lze porazit, tak jako se stalo v lednu 2011, na ulici Na Podlesí.

Pan místostarosta Kičmer, který obhajoval pokácení tohoto stromu, z důvodu údajného vnitřního poškození a s ohledem na bezpečnost kolemjdoucích, možná necítil smutek nad likvidací této lípy. Místní obyvatelé, kteří každý den projížděli touto ulicí kolem vzrostlého stromu však brali likvidaci lípy s určitou nostalgií a smutkem – vždyť mnozí z nich prožili své dětsví ve stínu její koruny.

My se však ptáme, jestli skutečně nešlo tento strom zachránit, jestli ho nestačilo jenom seříznout do bezpečného rozměru?  Letos o prázdninách v Bojnicích jsme viděli, jak se místní obyvatelé snažili zachránit svou lípu. Dělali maximum proto, aby byl strom zachráněn. I přesto, že se kmen začal uprostřed půlit, provedli kovovou obruč kolem celého kmene a strom stojí dodnes. Někdy stačí málo, ale musí se chtít.

Máme však za to, že pravý důvod pokácení mohl být úplně jinde. Víme, že šest měsíců před pokácením lípy se na ulici Na Podlesí stalá dopravní nehoda. Velice rychle jedoucí nákladní vůz, projíždějící místem této lípy, narazil svou horní části korby do větví stromu a tím si zničil ochrannou krycí plachtu, pravděpodobně i s nosným rámem. Tehdy byla vyřčena ona věta: „Postarám se o to, aby tato lípa byla pokácena“.  Bohužel se tak stalo.

(Ludvík Kraus)

(léto 2010) – Lípa v plné kráse

 

(Leden 2011) – Kácení lípy

(Září 2013) – Zbytek lípy je patrný ještě dnes.

Značka, značící hranici pozemku, ukazuje, že většina lípy stála na soukromém pozemku.

 

 

Další fotografie ZDE >>> Lípa_Vratimov_2010-2011  <<<