Unikátní soustromí ve Vratimově

15.01.2014 14:58

 

Na náměstí T. G. Masaryka ve Vratimově, před základní školou, můžeme vidět unikátní soustromí, které se v naší obci nikde na jiném místě nenachází. Jde o několik krásných vzrostlých stromů ZERAVA Řasnatého (latinsky Thuja Plicata).

 

 

Tento strom vytváří krásné, široce kuželovité tvary. Vysazuje se především jako solitera.

Kolem památníku T. G. Masaryka však bylo v minulosti vysázeno hned několik těchto krasavců. Stromům se zde skutečně daří. Svou širokou korunou téměř zastínily samotný pomník, před kterým se každoročně setkávají zástupci veřejného života ve Vratimově a uctívají tak památku vzniku samostatného Československého státu položením květin. Někomu by tento fakt mohl vadit, ale rozumný člověk si uvědomuje, že strom roste několik dlouhých let, než dosáhne vzrostlých rozměrů.

Bylo by určitě přijatelnější přemístit pomník T. G. M. do jiného volného prostoru před samotnou základní školou, než poničit tyto skvostné stromy neodborným ořezáním, které může způsobit jejich nevratné poškození, popřípadě je úplně nechat pokácet.

 

 

 Stromy, svou krásně zelenou zdravou barvou, vítají každého, kdo přijíždí do centra Vratimova po ulici Buničité a v pravotočivé zatáčce vjíždí na ulici Frýdeckou.

 

Někdo by však mohl namítat, že přes tuto stromovou bariéru nejde vidět samotná základní škola, která bude v tomto roce slavit 105. výročí od zahájení vyučování.

Je třeba si však uvědomit, že po ulici Frýdecké, centrem Vratimova, jezdí každý den několik tisíc osobních a nákladních aut. Stromy možná způsobují vizuální bariéru v pohledu na historickou budovu, ale zároveň pozitivně působí na samotnou školu jako zvukový tlumič, lapač prachu z místní komunikace, a zároveň dělají přirozený stín do samotných tříd školy v období slunečných dnů.

 

 

Doufejme, že zdravý rozum zvítězí a vzrostlé stromy budou i nadále chloubou našeho města.

 

Občanské sdružení PRO Vratimov o.s.